Jari-Blom-Stage-lopen-in-het-buitenland-Ik-zou-het-iedereen-aanraden

Hoe ging dit in zijn werk?

“Ik heb een gesprek gehad met Judith Hettinga. Zij is HR Manager bij JAJO. Nadat we overeengekomen waren dat ik stage ging lopen bij Windward Roads op Sint Maarten, heeft Judith alle contacten met de Caribbean gelegd. Grappig detail: een klasgenoot van mij (Maikel van der Zalm) bleek ook gesolliciteerd te hebben zonder dat we dat van elkaar wisten. Ik ben dus uiteindelijk samen met hem naar Sint Maarten vertrokken. Dat was best fijn, omdat je hierdoor ook op elkaar kon terugvallen.”

Hoe lang ben je weggeweest?

Ik heb uiteindelijk 5 maanden op de Caribbean gewerkt. Op 23 augustus 2019 ben ik vertrokken en op 24 januari 2020 heb ik afscheid genomen van mijn collega’s daar.

Jari-Blom-Stage-lopen-in-het-buitenland-Ik-zou-het-iedereen-aanraden6

Wat heb je het meest gemist?

Mijn vriendin en mijn familie. Zeker in het begin had ik wat last van heimwee. Gelukkig konden we via WhatsApp contact houden en zijn zowel mijn vriendin, mijn ouders en oudste zus naar Sint Maarten gekomen. Ontzettend leuk om aan hen te laten zien waar ik werkte en verbleef. Ook Hollandse kost zoals stamppot heb ik trouwens gemist.

Jari blom - eten

Heb je je leerdoelen gehaald?

Vooraf had ik vijf leerdoelen gesteld waaronder leiding geven, omgaan met GPS en tekenen in Civiel 3D. Ik heb de ruimte gekregen om al mijn leerdoelen te halen.

Wat is je mooiste herinnering aan je stage?

Die ligt toch wel op Sint Eustatius. We bouwden daar een groot resort in een gebied waar ook geiten, koeien, kippen en varkens in het wild rondliepen. Ik kan me de eerste keer dat er een koe in een van onze containers stond nog goed herinneren. Toen het bouwterrein van een hekwerk voorzien was, hebben we eerst alle dieren moeten vangen en buiten de omheining moeten plaatsen. Zoiets maak je in Nederland niet snel mee. Het bouwterrein lag aan de voet van een prachtige vulkaan. Deze hebben we met z’n allen beklommen. Een onvergetelijke ervaring.

Foto: Heerlijk gekookt voor de collega’s.

Jari-Blom-Stage-lopen-in-het-buitenland-Ik-zou-het-iedereen-aanraden8

Hoe verliep het afscheid?

Het is best raar om afscheid te moeten nemen na een periode waarin je zo intensief met collega’s samenwerkt en -woont. Zowel op Sint Eustatius en Sint Maarten vond een afscheidsborrel plaats, heel erg leuk.

Hoe was het om terug te komen in Nederland?

Ik moest ontzettend wennen. Natuurlijk is het fijn om weer bij je familie en vrienden te zijn, maar het verschil is groot. En dan heb ik het niet alleen over het klimaat. De mentaliteit in de Caribbean is heel relaxed. Ook als dingen niet lopen zoals gepland, blijft iedereen rustig en kalm. In Nederland zijn we veel meer gehaast en wordt er ook meer geklaagd. En de zon natuurlijk, die miste ik de eerste periode ook echt in Nederland.

Jari-Blom-Stage-lopen-in-het-buitenland-Ik-zou-het-iedereen-aanraden10

Hoe kijk je terug op deze periode?

Ik zou het iedereen aanraden! Je leert veel in je vakgebied, maar ook van andere culturen. Het is wel belangrijk dat je je meteen openstelt voor al die nieuwe ervaringen en indrukken. De mentaliteit, manier van werken, de huizen. Alles is anders dan je gewend bent in Nederland. Maar het is zo leuk om met mensen met verschillende nationaliteiten op te trekken. Het is een ervaring die me volwassener gemaakt heeft en die ik de rest van mijn leven met me meedraag.

“De mentaliteit, manier van werken, de huizen. Alles is anders dan je gewend bent in Nederland.”

Jari Blom, stagiair bij Windward Roads Sint Maarten, Cluster Caribbean

Lees ook de ervaring van andere collega's